Hoe suiker en zuur je tandglazuur aantasten: 130 namen voor suiker en zure dranken
Ben je fan van frisdrank, sapjes of cocktails? Dan weet je waarschijnlijk dat deze drankjes boordevol suikers zitten, die je tandglazuur kunnen aantasten. Suikers zijn zuurvormend en voeden de bacteriën die gaatjes veroorzaken en de balans van goede en slechte bacteriën in je mond verstoren. Deze drankjes zijn dus eigenlijk hartstikke zuur, ook al smaken ze zoet. En dat is geen feest voor je gebit.
Er zijn twee soorten zuur die je tanden kunnen beschadigen. Suikers worden door bacteriën omgezet in zuur, wat gaatjes veroorzaakt. Echter, voedingszuren zoals fruitzuur kunnen tanderosie veroorzaken. Soms proef je het zuur niet omdat suiker de zure smaak verdoezelt, maar bij bijvoorbeeld appelciderazijn of citroensap proef je het wel.
Het is interessant om te weten hoeveel suiker er eigenlijk in fruitsappen zit. Zo bevat een glas versgeperst sinaasappelsap veel suiker, aangezien het sap van meerdere sinaasappels afkomstig is. Het is beter om een sinaasappel te eten, omdat het kauwen de reiniging van je tanden bevordert en je ook nog eens alle gezonde vezels binnenkrijgt. Als je toch voor sap kiest, ga dan voor het sap van één geperste sinaasappel.
Het is steeds populairder om de dag te beginnen met appelciderazijn of citroensap verdund met water, vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen. Echter, deze zure start kan schadelijk zijn voor je gebit.
Om je tanden te beschermen tegen zuuraanvallen, is het belangrijk om na het consumeren van zure dranken altijd te spoelen met water of melk. Het is ook verstandig om pas een uur na het drinken van zure drankjes je tanden te poetsen, om verdere schade aan je tandglazuur te voorkomen.
Er wordt vaak gezegd dat je zure drankjes met een rietje moet drinken om je gebit te beschermen. Dit werkt alleen als je het rietje ver achter in je mond houdt, al is dit in de praktijk lastig vol te houden. Naspoelen met water na het consumeren van zure producten is echter altijd een goede gewoonte.
Kies bij voorkeur voor water om je dorst te lessen of voor (afgekoelde) groene of zwarte thee. Wil je meer lezen over suiker en zure dranken? Bekijk dan deze blogs over Chili's succes met waarschuwingen op suikerhoudende dranken, de gezonde kassa in Berkeley en de lijst met 130 verschillende namen voor suiker. Tot slot bieden we een artikel over hoe opinies over suiker kunnen veranderen.